29 oktober 2023
Philips Stadion
ESPN

Ajax begint dapper, maar zakt in de tweede helft weg tegen PSV én zakt naar de laatste plaats; image source: Pro Shots

In een vermakelijke wedstrijd heeft Ajax aan het kortste eind getrokken tegen PSV in Eindhoven. Waar Ajax heel erg sterk begon, maar zichzelf slechts beloonde met 1 doelpunt binnen het kwartier werd het uiteindelijk 5-2 voor PSV. Van den Boomen en Brobbey scoorden voor Ajax.

De wisselingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Brighton waren dat Forbs en Sosa wegens blessures afwezig waren en Tahirović gepasseerd werd. Gastón Ávila, Branco van den Boomen en Kristian Hlynsson startten in hun plek in de basis met Berghuis nu vanaf de rechterkant voorin.

De eerste kans was voor Brian Brobbey, waar Ávila de jonge spits wegstuurde. Brobbey had in de tweede minuut een vrije doorgang, maar vond Benítez op zijn weg. Ook bij de tweede kans binnen 5 minuten was er een grote inbreng van Brobbey. Hij kwam los van Boscagli en gaf de bal voor de goal, maar Bergwijn was te ver doorgelopen om de bal in te kunnen schieten.

De eerste kans voor PSV was voor Tillman, maar zijn schot was te zwak.
Binnen 10 minuten kwam Ajax op voorsprong in Eindhoven.

Na een actie van de rechterkant van Berghuis viel de bal via Lozano voor de voeten van Branco van den Boomen. Die dacht niet na en schoot op de goal van PSV. Waar Ramalho wilde instappen en daardoor Benítez twijfelde, resulteerde dit dat de keeper te laat reageerde en de bal via de paal in de goal ging en Ajax op 0-1 kwam.

Ajax bleef aanvallen en had zichzelf kunnen belonen na een actie via Bergwijn en Taylor. De aanvoerder stak goed Taylor weg die vrij had kunnen schieten, maar besloot de bal breed te leggen op Brobbey. Die had het vizier niet op scherp en schoot naast de goal.
Ook nog binnen het kwartier kwam Berghuis naar binnen en schoot strak in de korte hoek. Benítez zag de bal echter aankomen en wist dit schot te keren.

Waar Ajax veel grote kansen kreeg, maar de voorsprong niet wist uit te breiden viel de goal aan de andere kant. Waar Gaaei en Šutalo samen niet goed communiceerden wie Lozano moest oppakken kon de Mexicaan vrij weglopen na een goede dieptebal van Boscagli. Met Šutalo voor hem schoot de linksbuiten raak in de korte hoek achter Ramaj. Na 20 minuten was het weer 1-1.
Daarna volgde een open fase, waar in ieder geval de neutrale toeschouwer flink vermaakt werd. Binnen 3 minuten kon zowel PSV als Ajax weer op voorsprong komen. Maar Benítez hield Hlynsson van scoren af na een kopbal en Ramaj kon twee keer redden op een schot en kopbal van Luuk de Jong.

Na een half uurtje werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Er vond een reanimatie plaats op de tribune, waar ook beide clubartsen op af gingen. Volgens ESPN was de persoon weer bij kennis en heeft hij het stadion wel per ambulance verlaten. Na ongeveer 10 minuten werd het spel weer hervat.

Waar Ajax de laatste weken steeds vlak voor rust op achterstand kwam, was er nu 5 minuten voor rust de voorsprong. Een lange uitbal van Ramaj werd door Brobbey naar Bergwijn gekopt. De aanvoerder stormde op en zette Brobbey weer vrij voor Benítez en drie keer was scheepsrecht. Via de voet van de Argentijn zette de spits Ajax op 1-2.
Na rust kwam PSV beter uit de kleedkamers en vlak en binnen 4 minuten stond het weer gelijk. Na een mooi schot van Lozano wat via de binnenkant van de paal het veld weer in kwam stond Luuk de Jong klaar om de 2-2 te maken, ondanks de pogingen van Hato. Binnen 8 minuten draaide PSV het weer helemaal om. Via een pass van Schouten verlengde Luuk de Jong de bal naar Saibari die vrij kwam voor Ramaj. Waar de Duitser eerst nog kan redden ging de rebound er alsnog in via Saibari en kwam PSV op 3-2. En waar Ajax vorige week een goed kwartier had na rus, werd de achterstand nu nog groter en kwam PSV op 4-2 vlak voor het uur. Saibari gaf de pass op Bakayoko die goed breed legde op Lozano die de bal koeltjes achter Ramaj schoot.

Bergwijn kreeg hierna geel na een harde overtreding op Til. Hiermee was hij de tweede Ajacied die een kaart pakte, nadat Hato deze al kreeg in de eerste helft. Mika Godts was de eerste wissel en loste Steven Berghuis af.
En het werd helaas nog erger in de tweede helft. Na veel geklungel gleed Lozano de bal binnen. Til kwam op over de rechterflank en gaf de bal over de grond richting de tweede paal. Zowel Gaaei als Ramaj zag er niet overtuigend uit en nadat Ramaj het schot van Lozano nog stopte, maar niet goed verwerkte kwam de bal weer tegen de doorglijdende Lozano aan en kwam PSV op 5-2.

Hierna kwamen de volgende wissels. Ávila en Van den Boomen verlieten het veld en Silvano Vos en Anass Salah-Eddine mochten nog een kwartier meedoen.

Ajax leek nog de marge te verkleinen na een actie van Godts die Brobbey bereikte, maar de jonge Belg stond buitenspel toen hij werd aangespeeld door Šutalo. 5 minuten voor tijd kreeg ook Steven Bergwijn nog een grote kans, maar hij schoot voorlangs.

Dest kreeg nog de kans om zijn oude club pijn te doen, maar de Amerikaan schoot naast de paal. Na 5 minuten blessuretijd floot Makkelie af en ondanks een sterk begin zakt Ajax naar de laatste plek in de Eredivisie.

Brobbey: "We geven het veel te makkelijk weg"

Het was een wedstrijd die alle kanten op kon gaan, waar Brobbey een groot aandeel in had kunnen hebben. De spits legde zelf uit hoe hij de wedstrijd ervoer: “Ik denk dat we de eerste helft fantastisch speelden en als ik de kansen maak speel je een hele andere wedstrijd. We begonnen heel slap in de twee helft en geven het veel te makkelijk weg. We hadden een goed plan gemaakt, wat je in de eerste helft goed zag.”

Na de wedstrijd stond Ajax voor het eerst op een 18e plek. Aan Brobbey werd gevraagd, wat voor boodschap hij heeft aan de supporters. Hij zei hierover: “We blijven strijden en dat ze moeten vertrouwen op hoe we de eerste helft speelden. We moeten ons daaraan vasthouden.“

Maduro: "We hadden met een grotere marge de rust in moeten gaan"

Interim-coach Maduro stond met gemengde gevoelens voor de camera van ESPN. Over de wedstrijd zei Maduro: “Ja ik heb genoten van de eerste helft, waarin we heel veel kansen creëren uit tegen de nummer een van de competitie. We hadden eigenlijk met een grotere marge de rust in moeten gaan. Uiteindelijk hebben we een slechte tweede helft gespeeld, waar je in het eerste kwartier van de tweede helft de goals veel te makkelijk weggeeft. Ik denk dat we stappen hebben gemaakt aan de bal. We durfden er doorheen te spelen, linies over te slaan en de derde man te zoeken. Het ging een paar keer heel goed, waardoor je kansen creëert. We hebben een aantal kansen gehad zoals de kopbal van Hlynsson en de een-op-een situatie van Brobbey die er dan niet in gaan, maar wel hoop bieden voor de toekomst.”

De tweede helft was een compleet ander beeld dan de eerste helft. PSV bracht in de rust 2 andere middenvelders, waarop Maduro wordt gevraagd of dat het verschil maakte. De interim-coach reageerde: “Zij brachten twee lopers in het veld met Saibari en Til, waar wij het hele seizoen al moeite mee hebben. Je ziet dat lopende mensen vaak uitkomen tussen onze centrale verdedigers en de backs en dat moeten wij verbeteren. Dat was een aandachtspunt. Maar als je ziet hoe de 2-2 valt uit de rebound waar Luuk de Jong goed staat en de 3-2 net geen buitenspel is, valt het net niet goed voor ons. Zij waren beter in de tweede helft en wij in de eerste helft. We spelen heel goed, maar je ziet dat het vertrouwen ontbreekt. In deze fase moet je mentaal sterk zijn om eroverheen te komen. Ik denk dat wij gewoon een resultaat nodig hebben, want we kunnen het wel. Als we het tegen een topploeg kunnen, moeten we het ook tegen andere ploegen kunnen."

Van den Boomen: "Na de 3-2 stort het helemaal in elkaar"

Na een aantal wedstrijden weer vanaf de bank hebben moeten toekijken kreeg Branco van den Boomen mocht de middenvelder vandaag weer starten. Hij opende onder andere de score en zette Ajax hiermee op voorsprong. Tegenover ESPN gaf hij aan hoe hij zelf de wedstrijd beleefde: “Voor de wedstrijden hadden wij het gevoel dat we iets hadden te bewijzen als club zijnde. Je wilt opstaan uit de fase waarin we zitten en we spelen een goede eerste helft waarin we dominant zijn. We creëren snel 4 á 5 goede kansen en je gaat met een voorsprong de rust in. En in de tweede helft geef je in een kwartier de hele wedstrijd weg. Ik denk dat er absoluut potentie zit in de selectie, maar als je zo’n tweede helft speelt heb je uiteindelijk weinig aan een goede eerst helft. Ik denk dat we beter aan de bal waren en de bal goed in de ploeg hielden. De tweede helft leek het wel op iedereen bij PSV vrij stond.“

De middenvelder gaf ook aan dat hij zag dat de 3-2 die net geen buitenspel was een van de redenen is dat je wedstrijd verliest. Hij sprak ook over het karakter van de ploeg: “Ik denk dat wij te weinig ervaring hebben met de huidige situatie. Normaal spelen we altijd in de top van de competitie en nu is het gewoon echt zwaar. Na de 3-2 stort het helemaal in elkaar. We moeten keihard werken en terugkijken op de eerste helft en meer laten zien wat daarin goed gaat en daarop voortborduren. Nu spelen we drie keer thuis en we hebben ons publiek nooit harder nodig gedacht dan nu.”

15  3 5-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.26. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

14. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
14. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)

7 maanden geleden
Clubliefde is mooi maar op dit punt is het pure zelfkastijding als je deze wedstrijd gaat kijken.
+1/-0

Ook al staan alle seinen op rood, dit is wel de wedstrijd waar je zomaar ineens de ommekeer kan realiseren. PSV speelt opportunistisch en als je dat (eventueel met geluk) kan afstraffen. Soms moet je geluk hebben om een ommekeer te realiseren. Fingers crossed 🤞
+2/-0

7 maanden geleden (gewijzigd)
Zoveel positieve gedachten kan ik niet meer opbrengen! Hoop dat Louis van Gaal de komende wedstrijden naast de coach gaat zitten Total we veilig zijn! En houd Gorter buiten t doel! Die bakt er geen hout van !!
+2/-0

Je weet dat Gorter geblesseerd is en niet kan spelen?
+1/-0

Ik heb donderdag nu bepaald geen voetbal gezien waarbij ik denk ; hierop kunnen we voortborduren.
+1/-0

Dit gaat natuurlijk niks worden.
Enige wat Maduro zou kunnen doen is de bus parkeren 5-3-2, psv kan het spel niet maken dan komt er vanzelf een keer fout bij psv

Heel veel respect voor de uitsupporters die gaan morgen, chapau!!!
+2/-0

Inderdaad zal er bij PSV best wel een keer tijdens de wedstrijd een fout gemaakt worden, maar hebben wij spelers die daar koelbloedig gebruik van kunnen maken en wij gaan sowieso achterin meer fouten maken
+1/-0

Berghuis prima, maar met Tahirovic en Taylor heb je gewoon een zwak middenveld. Met Vos en Hato op het middenveld is een experiment, maar geef ik het de meeste kans. Dan kan je gaan voetballen en Medic met z'n 1,95 op de plek van Hato als mandekker van luuk de jong. Als de vermoedelijke opstelling de daadwerkelijke wordt voorspel ik een 0-5. Absoluut niet om negatief te doen maar lijkt me gewoon realistisch.
+1/-0

Het is te hopen dat PSV genoegen neemt met 5-0.
+1/-0

Zie net de opstelling. Taylor op Veerman en vd Boomen op Schouten. Zucht. Dit wordt een lange 'historische' middag. Psv speelt volgende wedstrijd pas volgende weekend dus die hoeven geen gas terug te nemen.
+1/-0

Manman, daar waar je 0 2 of 1 3 moet staan ...gewoon weer 1 tegen 1.... Brobbey en kansen afmaken....
+3/-1

Erg he, en Sutalo, hapt als f pupil.
+2/-0

Maar ja dan maakt die hem toch nog, hoop dat Brobbey er nu doorheen is en nu wel de vele kansen gaat benutten die die elke wedstrijd krijgt.
+2/-0

Het lijkt wel of ik Ajax zit te kijken...
+2/-0

Tweede helft in ieder geval weer Ajax anno 2023...
+2/-0

Staan grwoon laatste......
+2/-1

Nou fijn voor je. Wees er trots op! Moeten nog steeds 2 wedstrijden inhalen, dus stand slaat nergens op.
Kunnen al die Ajax haters i.i.g. weer3 dagen lachen.
Als die Brobbey gewoon doet waar die voor betaald wordt maakt die er 4.
+3/-3

Tis me een raadsel waarom dat fijn voor wie dan ook zou moeten zijn maar ok
+1/-1

Het gaat erom dat die reactie dom is, want iedereen die voor Ajax is weet dat ook wel. Is al een week bekend.
Waarom moet je het dan nog zeggen.
Ik ben er ook doodziek van hoor, maar als alles tegen zit dan win je nooit. Bij 4-2 en 5-2 is er gewoon twijfel, maar zelfs de VAR is tegen Ajax 😜
En laten we het niet hebben over de keeper van Excelsior, pakt normaal onhoudbare ballen en gaat nu enorm in de fout .
+2/-1

Mijn reactie dom vinden is prima, maar onder welke noemer moeten we dan de rest van je verhaal scharen? ;-)
+2/-0

Nachtmerrie: Telstar en Top Oss volgend jaar...
+1/-0

Avila nooit meer opstellen echt nooit meer.
+2/-0

Je zou er geld op zetten dat hij op PSV gewed heeft of een deal met de belchinees heeft gemaakt.
+2/-0

Die Overmars heeft hard gelachen zeg toen doe Duitser 12 miljoen neerlegde.
+2/-0

Schijnt voor het eerst getest te zijn daar Overmars geen tegenbod heeft gedaan. Direct geaccepteerd, zodat Ajax niet snel zou terugkrabbelen.
+2/-0

Ook dat programma zit gewoon niet mee.
Alle toppers al gehad en van de 8 wedstrijden al 5 x uit gespeeld.
+2/-0

Leek in de eerste helft meer op voetbal in elk geval. 2 teams laatste..... Zucht
+2/-0

Met de voorhoede en het middenveld viel het zeker de eerste helft erg mee vandaag. De keeper en de achterhoede (buiten Hato) heeft 40 miljoen gekost maar wat zijn die dramatisch slecht, echt bizar. Je kunt mij niet wijsmaken dat die enge Duitser echt gedacht heeft dat die goed genoeg voor Ajax waren. Die was aan het kopen om het kopen om zelf zijn zakken te vullen.
Zo niet dan moet hij echt bratwursten gaan verkopen.
+2/-0

Normaliter zou ik zeggen, bij deze stand:
Ik zeg maar zo: ik zeg maar niks.
Maar dit is jammer, helaas kopen we daar niks voor (alleen onwaardige Ajax spelers worden er gekocht).
De backs zijn toch echt de posities waar het beter moet, Avila liep er bij en keek er naar, Gaaei is gewoon niet goed genoeg, en ik moet helaas concluderen dat Wijndal en Sanchez echt geen slechtere spelers zijn, toch?! Ook Sutalo moet beter, want wederom kan er een tegendoelpunt op zijn conto geschreven worden.
Hlynsson, Van der Boomen waren in de 1ste helft positief, Taylor moet echt nog steeds beter, zelfde kan gezegd worden over Berghuis (brengt te weinig), Bergwijn (brengt en rendeert te weinig) en ook Brobbey, alhoewel hij de enige is waarvan gezegd kan worden dat er van hem tenminste dreiging komt.
Komende 4 wedstrijden moeten gewoon gewonnen worden, en dat moet ook gewoon kunnen obv deze 1ste helft en de spelers die toen goed speelden, ja ook die EL wedstrijd tegen brighton kan gewonnen worden.
Laten we positief blijven .... en niet meepraten met al die Ajax haters, op de tribunes, en in de media. WZAWZDB, maar helaas nu even niet, komt goed.
+4/-0

Het was naïef om te denken dat Ajax vandaag zou winnen van PSV. Zelfs na een leuke opening van de wedstrijd. Ajax met een historisch slechte seizoenstart en PSV met een historisch goede seizoenstart. Ajax heeft 115 miljoen uitgegeven aan spelers die echt niets toevoegen. Dus? Verkopen, inclusief Bergwijn en Berghuis en dan komende winter nog. Ja, met verlies. Zo werkt dat. Ajax maakt normaal gesproken winst op elke speler. Dat zal nu anders zijn. So be it. Opnieuw bouwen onder toezicht van Van Gaal. Dit jaar moet je redden wat er te redden valt. Doelstelling: linkerrijtje. Maar vooral: uit de neerwaartse spiraal komen. En ow ja, het restant van de RVC met pek en veren uit het stadion jagen, Hendriks voorop!
+1/-0

Tja Brobbey en Bergwijn twee losers op schoenen. Ze raken in 1 wedstrijd de bal een keer aardig en dan gaat het mis..beide denken dat ze beter zijn als de rest van het elftal...ze hebben beide een grote mond en meer verstand van merken als van voetbal. Altijd commentaar. Wat opvalt is dat als je met meer als 3 a 4 spelers van het type Brobbey voetbalt je altijd in het rechter rijtje staat. Zie PSV, Feyenoord, AZ en Utrecht die het voorgingen. Ik zeg geef de voorkeur aan Nederlands opgevoede en opgeleide spelers.
Communicatie is niet mogelijk als er te veel talen, egocentrische spelers in 1 zelfde elftal spelen...nieuwe trainer? Tja die gaat niets veranderen. Ik denk dat Ajax met dank aan ook van de Sar, Overmars, pluche rose gekleurde bestuur en de vriendenclub gewoon HSV achterna gaat en gaat degraderen. Onverdiend maar door overlevering aan een stelletje nagemaakte bestuurders die nog nooit een voetbal hebben aangeraakt in hun hele leven.
+1/-2

Witheet! Wanneer komt de ommekeer?!! Gvd!😡
+1/-0

Ik riep al die tijd, Ajax kan niet degraderen, begint er aan te twijfelen.
+1/-0

7 maanden geleden (gewijzigd en gesloten)
Wat een negativisme op dit forum, al wekenlang ... laten we wel zijn een verlies was toch al ingecalculeerd, en dat psv-publiek floot hun eigen 11 in de eerste helft gewoon uit want psv speelde gewoon ronduit slecht en Ajax zoals het hoort te spelen; had in de 1ste helft ook gewoon 1-4 kunnen zijn (of er dan gewonnen zou worden, weet ik niet, is dan ook niet belangrijk).
Ook in de 2de helft was psv niet goed maar gaven onze 11 een voorsprong simpelweg weg, net zoals de eerdere wedstrijden, en in deze wedstrijd ook met enig geluk (persoonlijke fouten, VAR mee -was gewoon hands-, buitenspelval niet goed uitgevoerd)...
Het zit niet mee, en grotendeels is dat inderdaad ook te wijten aan mismanagement.
Dat is echter niet meer terug te draaien dus focussen op verbetering, zowel collectief als individueel, in de komende wedstrijden.