Geel: Bergdolmo (Ajax) Van Dessel, Senden, Vrede

Ajax: Grim, Vierklau, Pasanen, Chivu, Bergdolmo, Winter, Van der Vaart (Yakubu '88), Galasek,v.d.Gun (Ikedia '63), Machlas(Hose '82), Wamberto

Roda JC: Roorda, Senden, Vrede, Luijpers, Van Haaren, Van der Luer, Van Dessel, Tchoutang, Nygaard (Tomasic '78), Lawal (Soetaers '68), Anastasiou (Zafarin '84)

Uitstekende overwinning Ajax op Roda

(Door: M)

Ajax deed vrijdagavond in de Amsterdam Arena goede zaken. Na het puntverlies tegen Heerenveen en Vitesse stelde Ajax in eigen huis tegen Roda JC orde op zaken. De ploeg uit Kerkrade werd overtuigend met 4 - 2 verslagen door doelpunten van Galasek, Chivu, Van der Vaart en Hose. De Amsterdammers stijgen daarmee enkele plaatsen op de ranglijst. Belangrijker is echter het vertrouwen dat de spelers uit dit duel zullen putten met de moeilijke uitwedstrijden deze week tegen Lausanne Sports en PSV voor de boeg.

Het elftal van Co Adriaanse begon in tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden goed. Vanaf de eerste minuut liet Ajax zijn aanvallende aspiraties zien en dat werd precies na een kwartier spelen beloond met de eerste treffer. Galasek kon op aangeven van Van der Gun Ajax simpel op een 1 - 0 voorsprong zetten. De voorwaartse dreiging van Roda JC bleef beperkt tot enkele incidentele counters waarbij voornamelijk Tchoutang betrokken was. Met enig geluk werd de gelijkmaker voorkomen.

Tien minuten voor rust bouwde Ajax zijn voorsprong uit naar een veilige 2 - 0 score. Machlas, die een goede wedstrijd speelde, zette goed door en werd door Vrede in het strafschopgebied gevloerd. Resultaat was een penalty die door Chivu, net als tegen Vitesse, koelbloedig binnen werd geschopt. De ban was nu echt gebroken en Ajax kon, onder leiding van de uitblinkers Van der Vaart en Chivu (Man of the Match) op zoek gaan naar een hogere score.

Van der Vaart bekroonde zijn goede optreden in de tweede helft met een prachtig doelpunt. Na een uitstekende pass van Bergdolmo legde hij doelman Roorda met een sublieme lob in de luren. Aan de andere kant deed Van der Leur met een achterwaartse kopbal iets terug voor de gasten, maar spannend werd het niet meer. Enkele minuten voor tijd mocht ook Hose zijn doelpuntje nog meepakken door een solo-actie van Ikedia een passend resultaat te geven. De tweede treffer van Roda JC van Tchoutang vlak voor het eindsignaal was daarna alleen nog maar interessant voor de statistieken.