Ajax: Grim, Nieuwenburg, Vierklau, Chivu, De Cler (Van
Halst '46), Winter, Knopper (Wamberto '46), Dani, Laudrup, Machlas, Gronkjaer

Cambuur Leeuwarden: De Ron, Ferrier, Vergoossen, Berhalter, Loontjens, Alflen, Durmusoglu (Muller '70), Scharrenburg, Nelisse, Van der Heide (Levtsjenko '46), Van Utrecht (De Waard/64)

Ajax wint in eigen huis

(Door: M)

Na een lange reeks van wedstrijden waarin Ajax niet kon winnen presteerde Ajax het zondagmiddag dan toch om in de eerste thuiswedstrijd van het jaar 2000 de volle winst te pakken. Cambuur werd door Ajax met 3 - 1 verslagen. Voor Ajax scoorden Machlas, Laudrup en Loontjes (e.d.). Scharrenburg (ex-Ajax) redde de eer voor de Friezen in de tweede helft.

Wouters veranderde voor het eerst dit seizoen zijn elftal niet ten opzichte van de vorige wedstrijd. Dezelfde 11 die woensdag gelijkspeelden in Heerenveen mochten ook in de Amsterdam Arena opdraven tegen die andere Friese club. Machlas en Laudrup vormden weer de voorhoede, met op de flanken Gronkjaer en Knopper. Laatstgenoemde werd wegens zijn slechte spel in de rust alweer vervangen door de Braziliaan Wamberto.

Ajax had zondagmiddag genoeg aan een kwartiertje goed voetbal om Cambuur van het lijf te houden. Nog binnen het kwartier stonden de Amsterdammers al op een comfortabele 3 - 0 voorsprong. Nikos Machlas opende al na 7 minuten de score toen hij net buiten het strafschopgebied prachtig wegdraaide van zijn directe tegenstander en de bal koel achter doelman Wim de Ron knalde. Nog geen 4 minuten later konden de Ajax-supporters weer juichen. Ditmaal was het niet een Ajacied die scoorde, maar was het de verdediger van Cambuur Loontjes die Ajax een handje hielp door de bal op ongelukkige wijze achter zijn eigen keeper te werken.

Ajax was op dreef en ging gelijk op zoek naar een volgende treffer. In de 14de minuut liet Brian Laudrup, die door de publiek werd verkozen tot Man of the Match, zijn klasse zien. De Deen, omgeven door twee verdedigers, controleerde de bal in het strafschopgebied, na een pass van Dani en lepelde het leer vervolgens prachtig over De Ron om vervolgens even in te houden en simpel binnen te tikken. Laudrup zorgde voor de derde en, wat later zou blijken, tevens de laatste treffer van Ajax van de middag.

De buit was na een kwartier al binnen en het elftal van Jan Wouters leek dat ook te beseffen. Enigszins plichtmatig werd de eerste helft verder afgedaan. Cambuur kon eenvoudigweg niet beter en Ajax vond het wel goed gezien de grote voorsprong. Tot onbegrip van menig supporter wisselde Wouters tijdens de rust Van Halst voor De Cler, waardoor de hele verdediging, die het voor rust redelijk tot goed deed, weer overhoop werd gehaald. Chivu moest verkassen naar links, waardoor Van Halst in het centrum plaats kon nemen naast Vierklau.

De wissel had gelijk zijn effect, in negatieve zin dan wel. In de 50ste minuut scoorde Scharrenburg voor Cambuur profiterende van de chaos in de verdediging van Ajax na de wisselingen. Het was de voorbode voor een zeer slechte tweede helft van de kant van Ajax. Het spel zakte, naarmate de wedstrijd vorderde, naar een bedenkelijk niveau dat weer deed denken aan de afgelopen weken. Cambuur ontbeerde echter de kwaliteit om te profiteren van de malaise bij Ajax, waardoor de Amsterdammers alsnog eenvoudig wonnen van de Friezen.