PSV: Waterreus,Bégelund (Faber '33), Lee, Ooijer, Bouma (Heintze '61), Van Bommel, Vogel, Rommedahl, Vennegoor of Hesselink (Leandro '46), Kezman, Robben

Ajax: Lobont, Trabelsi, Pasanen, Chivu, O'Brien, Galések, Pienaar (Boukhari '73), Van der Vaart, Maxwell (Sneijder '77), Ibrahimovic, Van der Meyde

Ajax komt tekort in Eindhoven

(Door: M)

Een vermoeid Ajax heeft zondagmiddag definitief af moeten haken in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers kwamen er in het Philips-stadion niet aan te pas in de topper tegen PSV. De Ajacieden gingen in een zeer slecht duel met 2 - 0 onderuit. Beide doelpunten kwamen op naam van Kezman. Bij rust leidde PSV al met 1 - 0. Kezman mocht vanaf de penalty-stip scoren, nadat Trabelsi een overtreding had gemaakt op Robben in het strafschopgebied.

Ajax kon daar vrijwel niets tegenover stellen. Op alle fronten kwamen de Ajacieden zondag tekort. De spelers hadden ogenschijnlijk de zware CL-wedstrijd woensdag tegen AS Roma nog in de benen. In de slotminuut stelde wederom Kezman de zege van de Eindhovenaren, en hoogstwaarschijnlijk de titel, veilig. Ajax eindigde de wedstrijd met 10 man. Chivu kreeg in de tweede helft van een zeer slecht fluitende Wegereef zijn tweede gele kaart.

Ajax zal zich nu, naast de CL en de Amstel Cup, moeten gaan richten op het behalen van de tweede plaats in de competitie. Die plaats geeft recht op het spelen van de voorronde van de Champions League. De achterstand op PSV is na de nederlaag opgelopen tot 10 punten. De Amsterdammers hebben, met nog 9 duels te gaan, een voorsprong op nummer 3 Feyenoord van 1 punt. Het doelsaldo van de Rotterdammers is iets beter, het verschil is 1 doelpunt.

Bij Ajax was men unaniem van mening dat Ajax machteloos was tegen PSV. 'Voetballend was de ploeg machteloos' aldus Ronald Koeman bij Canal+. 'Dat was het grote verschil. De creatieve spelers zoals Pienaar, Van der Meyde en Van der vaart zijn niet in beeld geweest. Het ontbrak niet aan kracht, maar we konden het voetballende gedeelte niet invullen vandaag Chivu en Van der Vaart spraken beiden wel over vermoeidheid, maar vonden dat geen excuus voor de matige prestatie van vanmiddag. Ook het veld dat heel 'dramatisch' was, zou volgens Chivu geen excuus mogen zijn. Volgens Chivu begon PSV goed, maar zakte de Eindhovenaren na de goal in de tiende minuut ver terug. 'Wij probeerden wel te voetballen, maar konden geen kansen creeeren.'

De aanvoerder moest er in de tweede helft met een rode kaart (twee keer geel van het veld). De eerste gele kaart vond de Roemeen in ieder geval terecht. Hij aarzelde zelf na het zien van de beelden over de tweede gele kaart. Ronald Koeman was er vrij duidelijk over. 'Dit getuigt niet van een scheidsrechter met persoonlijkheid. Als scheidsrechter moet je dit zien en heel zeker weten als iemand al geel heeft.' De Roemeen gooide bij het weglopen de bal zonder te kijken achter zich in het gezicht van Van Bommel. Volgens Chivu zelf had de scheidsrechter geen kaart hoeven te geven. Over een fout van de scheidsrechter wilde hij niet spreken. 'Het was een geirriteerde reactie'.

'We moeten nu tweede worden, of natuurlijk de Champions League winnen' zo liet Van der Vaart weten. Ook Ronald Koeman vond dat de strijd om het kampioenschap hiermee verspeeld was. 'We moeten zorgen dat we Feyenoord achter ons houden. Dat zal moeilijk genoeg zijn. maar we gaan door tot het einde.'

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.