Matig Oranje rekent af met Nationaal Trauma: Nederland in halve finale EK tegen Portugal

26 juni 2004 23:36

Verslaggever: P.

Nederland heet via penalties de halve finale van het EK bereikt. Na een matige wedstrijd in reguliere speeltijd en een bij vlagen bloedstollende verlenging was Nederland met 5-4 beter in de penaltyreeks. Zlatan Ibrahimovic schoot hoog over. Oud-Ajacied Edwin van der Sar stopte de penalty van Olof Mellberg.

Een goede wedstrijd was het bepaald niet. De eerste helft kenmerkte zich door voorzichtig en plichtmatig spel van Nederland en Zweden. Vooral de matig spelende Zweden deden weinig moeite het spel naar zich toe te trekken en Nederland leek meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstander te voetballen. Frank de Boer werd in de 35ste minuut gewisseld voor Bouma. De plichtmatigheid van Oranje in de eerste werd het beste uitgebeeld door het matte spel van Cocu. Daarnaast speelden er in de eerste helft teveel spelers beneden hun kunnen. Seedorf was onge?nspireerd, Van Nistelrooij deed een poging zijn reputatie als schwalbemeister op te poetsen, Van der Meyde had hetzelfde spel als tegen Letland en Robben voetbalde meer voor zichzelf dan voor het team. Positieve uitzonderingen bij Nederland waren Edgar Davids en Michael Reiziger.

In de tweede helft werd het iets meer een wedstrijd en gingen Nederland en Zweden beter voetballen. Zlatan Ibrahimovic kreeg geel voorgehouden wegens het willen versieren van een penalty. Zweden en Nederland hadden via Van Nistelrooij, Ljungberg, Wilhelmsson (87ste minuut) en Makaaij (92ste minuut) meermaals de kans op een goal. Johnny Heitinga werd ingebracht voor Davids en kwam naast Stam in de verdediging te staan.

In de verlening hadden beide teams kans op de winst, maar het leek erop of het Noodlot besliste dat er penalties genomen moesten worden. Miraculeuze reddingen, palen en latten voorkwamen een goal. Een doelpunt van Van Nistelrooij werd terecht wegens buitenspel afgekeurd.

De penaltyreeks, waarin namens Nederland alleen Cocu faalde, bracht uitkomst. Johnny Heitinga nam de penalty voordat Zlatan Ibrahimovic de zijne miste. Toekomstig Chelsea-speler Arjen Robben schoot de verlossende penalty in. Nederland speelt op 30 juni in Lissabon de halve finale tegen Portugal.