28 mei 2023 16:33

Ajax geeft in de tweede helft voorsprong weg in Enschede en gaat naar de Europa League; image source: Pro Shots

Ajax heeft vandaag de wedstrijd in Enschede verloren met 3-1 van FC Twente. Hierdoor eindigen de Amsterdammers op de derde plaats en spelen ze volgend jaar in (de voorronde van) de Europa League. PSV won in Alkmaar en hierdoor hield Ajax de derde plaats vast.

In de eerste helft scoorde Dušan Tadić voor Ajax en met 0-1 gingen beide ploegen de rust in. Na rust gaf Ajax Ajax de voorsprong weg en liep FC Twente uiteindelijk uit naar 3-1.

Heitinga koos wederom voor dezelfde elf namen in de basisopstelling. De eerste kans werd door Edson Álvarez geboden aan FC Twente door het geven van een slechte pass, maar Rulli wierp zich op het schot van Ugalde.
In de eerste paar minuten viel vooral op dat FC Twente de Amsterdammers flink wilde opjagen, wat in slordigheden van Rulli en Hato resulteerde. Gelukkig leverde dit de Tukkers geen doelpunt op.

Met zijn uittrappen bleef Rulli voor Ajax een bron van onrust. Dit leverde Twente kansen op waar Sadílek eerst op het dak van het doel schoot en een moment later tegen de lat. Uit de tegenstoot kreeg Brobbey de eerste kans voor Ajax, maar Pröpper blokkeerde het schot. Uit de hierop volgende corner probeerde Álvarez nog op doel te koppen, maar dit leverde geen gevaar op. Halverwege de eerste helft kreeg Brobbey nog een kopkans na een voorzet van Álvarez, maar de spits kopte over.

Ondanks dat het spelbeeld anders was, kwam Ajax op voorsprong. Taylor speelde Brobbey in, die zich goed breed maakte. De spits legde af naar de linkerkant waar Tadić stond en met een geplaatst schot passeerde hij Lars Unnerstall en zette hij de 0-1 op het scorebord na iets meer dan een half uur spelen.

Twente profiteerde bijna direct, nadat Timber de bal verloor. Zerrouki kwam tot een schot, maar dit schot ging over het doel. Een paar minuten voor rust was er nog een slap schot van Taylor dat naast ging, wat snel gevolgd werd door een kans voor Brobbey. Hij draaide zich krap weg van zijn verdediger, maar schoot de bal naast het doel.

In de rust een wissel bij Ajax, waar Brian Brobbey achterbleef in de kleedkamer. Davy Klaassen kwam voor hem in het veld.

Binnen een minuut na rust was het 1-1. Ajax trapte af, maar Taylor gaf de bal weg met een slechte pass. Bij de aanval van FC Twente wist Álvarez de bal te ontfutselen van Brenet, maar hij treuzelde zo lang dat de FC Twente verdediger de bal weer terug wist te veroveren. Hij gaf voor en Ugalde kopte de 1-1 binnen.

Vijf minuten later had FC Twente de wedstrijd helemaal omgedraaid. Černý nam een vrije trap en speelde deze mooi de 16 meter in, waar Pleguezuelo de bal langs Rulli kopte en zo de Tukkers op 2-1 zette.

Ajax kreeg weinig grote kansen in de eerste 20 minuten van de tweede helft. Klaassen schoot op doel, maar dat leverde geen problemen op voor Unnerstall. Voor de laatste 20 minuten ging Ajax over op “Plan B.” Berghuis maakte zijn rentree na een blessure als vervanger van Kenneth Taylor en Lorenzo Lucca kwam voor Owen Wijndal. De Italiaan nam zoals gewoonlijk zijn plek in de spits weer in en binnen een minuut kreeg hij de kans op de gelijkmaker, maar de sputs schoot in het zijnet.

Oud-Ajacied Václav Černý leek een kwartier voor tijd de wedstrijd te beslissen. Nadat Timber de bal veroverde vergat Hato weg te werken en kwam Černý weer aan de bal. Álvarez en Hato gaven Černý de ruimte en de Tsjech maakte dankbaar gebruik en schoot de bal geplaatst langs Rulli voor de 3-1.

Bij een botsing kwam Timber met zijn hoofd in contact met de knie van Unnerstall en hij werd een tijdje behandeld. Hij leek niet door te kunnen, maar hij ging toch weer terug het veld in. Vijf minuten later werd hij alsnog vervangen door Calvin Bassey.

Kudus kreeg een kans om de achterstand te verkleinen toen hij de bal rond de 16 meter kreeg zo’n 10 minuten voor tijd, maar zijn beide pogingen werden geblokt.

Bij een duel tussen Berghuis en Smal was er nog een VAR moment, omdat de Ajax speler op het been stond van de verdediger van FC Twente. Er was niet zeker of dit een bewuste actie was, waardoor Berghuis geel kreeg en geen rood.

De blessuretijd ging 7 minuten duren en in de derde minuut hiervan kon Lorenzo Lucca vrij doorlopen op Unnerstall. Hij schoot tegen de doelman aan en door goed verdedigen van FC Twente ging ook de tweede kans er niet in.

Er werd met veel aandacht naar de wedstrijd tussen AZ en PSV gekeken, maar omdat de Eindhovenaren met 1-2 wonnen in Alkmaar bleef de derde plaats in het bezit van Ajax. Hiermee plaatste Ajax zich voor de voorronde van de Europa League.