Ajax naar Europa League na nederlaag tegen Valencia

10 december 2019 22:58

Ajax naar Europa League na nederlaag tegen Valencia; image source: Pro Shots

Ajax is uitgeschakeld in de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag ging in eigen huis met 0-1 onderuit tegen Valencia en is nu derde geëindigd in de groep. Ajax wist aanvallend maar moeilijk tot kansen te komen tegen de Spanjaarden, die zich vooral van hun slechtste kant lieten zien qua gedrag. Het bleek voor Valencia uiteindelijk wel effectief.

Direct vanaf het begin ontstond een wedstrijd die op en neer ging, waarbij beide ploegen voldoende ruimte kregen om aan te vallen. Vooral Ajax was echter veel te slordig om echt gevaarlijk te worden en de beste kansen waren dan ook voor Valencia. Halverwege de eerste helft viel dan ook de 0-1 toen Joël Veltman flink in de fout ging door naar achteren lopen en daardoor buitenspel op te heffen. Omdat de rest van de verdediging wel stapte voor buitenspel kon Rodrigo vrij voor André Onana de bal hoog in het doel schieten.

Ajax bleef maar moeite houden om echt gevaarlijk te worden. Vlak voor rust was het echter toch bijna gelijk. Na een voorzet van Hakim Ziyech werd een spectaculaire inzet van Donny van de Beek nog net van de lijn gehaald waardoor de ploeg op achterstand bleef staan. Het scheelde bovendien niet veel of de achterstand was een minuut later nog groter geworden toen Rodrigo opnieuw vrij kwam voor Onana. Dit keer wist de doelman de inzet wel te keren.

Direct na rust vloog Ajax uit de startblokken en al snel ging een schot van Ziyech net naast het doel. De ploeg liet direct merken vol voor tenminste de gelijkmaker te gaan en ging onder aanvoering van een zoals altijd zeer fanatieke Johan Cruijff ArenA op zoek richting het doel van Valencia. De Spanjaarden konden niets anders doen dan tegenhouden en vooral veel, heel veel tijdrekken.

Halverwege de tweede helft krijg Ajax plotseling dé kans om gelijk te maken toen Van de Beek diep werd gestuurd. Hij passte richting Ziyech, maar zijn schot ging net naast het doel. Ruim een minuut later ging een halve omhaal van Noa Lang ook net naast. Het leek echter wachten tot de volkomen verdiende gelijkmaker zou vallen omdat de tweede helft vooral bestond uit eenrichtingsverkeer richting het doel van Valencia.

De echte storm ging plotseling liggen omdat Ajax veel te gehaast op zoek ging naar het doelpunt en daarom in de passing veel te onzorgvuldig werd. Tien minuten voor tijd kon Valencia plotseling op Onana af, waardoor Nicolás Tagliafico aan de noodrem trok. De Argentijn kreeg geel, maar dat kreeg Onana ook vanwege het opstootje dat daarna volgde. Voor de doelman betekent het dat hij bij de eerstvolgende Europese wedstrijd geschorst is.

Ajax leek totaal niet bij machte om nog aanvallend iets voor elkaar te krijgen, al kreeg het in de laatste minuut van de officiële speeltijd plotseling weer een enorme kans toen ze bij Valencia elkaar achterin in de weg liepen. Het schot van Lisandro Martínez kon echter nog net worden gekeerd en dat gold ook voor een inzet van Ziyech in blessuretijd.

In de vierde minuut van de blessuretijd kwam Valencia met tien man te staan toen Tadic een kopstoot kreeg van verdediger Paulista toen de bal al achter was gegaan voor een hoekschop. Valencia bleef tot het absurde aan toe tijdrekken en mocht dan onbestraft blijven doen. Na zes minuten blessuretijd floot scheidsrechter Turpin af voor het einde van de wedstrijd. Omdat Chelsea in eigen huis met 2-1 won van Lille is Ajax nu derde geëindigd in de groep en is het veroordeeld tot de Europa League.