Ajax zet grote stap richting groepsfase CL na winst tegen Dynamo Kiev

22 augustus 2018 22:50

Ajax heeft een grote stap gezet richting de groepsfase van de Champions League. In de eigen Johan Cruijff ArenA werd Dynamo Kiev met 3-1 verslagen. Voor rust werden alle doelpunten al gemaakt. Namens Ajax scoorden Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Dusan Tadic.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd. Na iets meer dan een minuut konden de supporters al voor het eerst juichend opspringen na een doelpunt van Donny van de Beek. De middenvelder kreeg de bal terug van Dusan Tadic. Zijn schot leek makkelijk houdbaar, maar de doelman van Dynamo Kiev ging flink in de fout, waardoor de bal tot vreugde van iedereen in het doel rolde.

Echt heel lang kon Ajax niet van de voorsprong genieten, omdat het na een kwartier spelen alweer gelijk stond. Klaas-Jan Huntelaar raakte een bal volledig verkeerd, waardoor de Oekraïners een corner kregen. De man van Matthijs de Ligt kon zich eenvoudig los maken en kopte op doel. André Onana kon nog redding brengen, maar twee spelers van Dynamo Kiev stonden volledig vrij, waardoor de gelijkmaker een feit was.

Dynamo Kiev werd daarna nogmaals gevaarlijk toen Klaas-Jan Huntelaar een vrije trap weg gaf en daarvoor een gele kaart kreeg. Het leek onnodig, omdat op moment toen hij de overtreding maakte Matthijs de Ligt al de bal in bezit had. De vrije trap die echter volgde kon door André Onana knap uit het doel worden gehouden. Ajax kwam daarna goed weg dat de bal niet op de stip ging na een overtreding, maar van scheidsrechter Turpin mocht verder gespeeld worden.

Niet veel later konden de Ajax-supporters opnieuw juichend opspringen. Hakim Ziyech gaf de bal hoog voor. Die kon door de verdediging van Dynamo Kiev worden weggewerkt, waardoor de bal weer voor de voeten van de Marokkaan viel. Hij draaide uitstekend weg bij zijn tegenstander en schoot richting doel. Via het hoofd van een van de verdedigers ging de bal vervolgens in het doel.

Na die treffer had Ajax het initiatief volledig te pakken ging het op jacht naar meer doelpunten. Die volgde uiteindelijk ook volkomen verdiend vlak voor rust toen Nicolás Tagliafico een harde en lage voorzet gaf en Dusan Tadic zich knap had vrij gelopen van zijn tegenstander. De Serviër kon zo de bal bij de eerste paal binnen tikken.

Na rust wilde Ajax op jacht naar nog meer doelpunten. Al snel werd Van de Beek weer gevaarlijk, maar hij werd van de bal gezet in het strafschopgebied. Tevergeefs claimde Ajax daar voor een penalty, maar ook nu wilde Turpin van niets weten.

Langzaam vloeiden de krachten bij Ajax weg en het wilde bovendien ook niet teveel risico lopen met de counters van Dynamo Kiev in het vooruitzicht. Beide ploegen kregen nog wat kansen, waarbij Klaas-Jan Huntelaar nog dicht bij een doelpunt was met een kopbal op de lat en een volley die met moeite door de keeper gekeerd kon worden.

In de slotfase richtte Ajax zich nog een keer op met de hoop de definitieve knock-out al uit te kunnen delen. Na een fantastische solo schoot Ziyech op doel, maar zijn schot belandde tegen de paal.