Ajax dankzij prachtgoals voorbij AZ en zeker van voorronde Champions League

29 april 2018 16:20

Ajax is verzekerd van voorronde Champions League volgend seizoen. In de laatste wedstrijd in de Amsterdam ArenA werd AZ met 3-0 verslagen. Donny van de Beek opende voor rust de score, terwijl na rust Justin Kluivert en David Neres tot scoren kwamen.

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd en kreeg binnen 20 seconden al de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Ron Vlaar kon zijn voet nog net tegen de bal zetten voordat Donny van de Beek kon uithalen. Binnen de minuut kreeg AZ zelf ook een goede mogelijkheid, maar dit keer kon Justin Kluivert reddend optreden voordat er daadwerkelijk geschoten kon worden.

Onder aanvoering van Hakim Ziyech ging Ajax op jacht naar de openingstreffer. De middenvelder kreeg zelf nog de beste kansen, maar was voor het doel net niet scherp genoeg. Het duel bloedde een beetje dood tot na 34 minuten alles en iedereen in de Amsterdam ArenA ging staan voor een eerbetoon aan Abdelhak Nouri en een minuut lang applaudisseerde voor hem.

Het leek Ajax zelf ook te inspireren toen Mathijs de Ligt twee minuten net over de middenlijn de bal kreeg en richting het doel van AZ ging. Hij speelde op schitterende wijze Guus Til uit en gaf de bal voor, waarbij Donny van de Beek zijn hoofd tegen de bal zette en de openingstreffer op het scorebord zette. AZ kreeg vlak voor rust nog een goede kans op de gelijkmaker, maar Ferdy Druijf schoot gehaast en hoog over. De bal belandde dan ook in de tweede ring.

Direct na rust kwam Ajax een stuk beter voor de dag. Dat leidde na een paar minuten ook tot een schitterende treffer. Justin Kluivert zette de aanval op en gaf de bal aan Hakim Ziyech. De Marokkaan gaf een strakke bal op Klaas-Jan Huntelaar, die bal weer terug kopte op de mee opgekomen Kluivert. De jonge aanvaller nam de bal met zijn hak mee en schoot de bal vervolgens hard in het doel.

Ajax ging op jacht naar meer treffers. Een schot van Justin Kluivert werd van richting veranderd, zodat deze via de buitenkant van de paal naast ging. Na ruim een uur spelen leek David Neres de 3-0 te maken, maar de Braziliaan stond buitenspel en zijn treffer werd daarom afgekeurd.

De ploeg van Erik ten Hag liet zich vervolgens wat meer terug zakken, zodat AZ enkele kansen kreeg om tot scoren te komen. Iliass Bel Hassani was nog het dichtstbij een treffer, maar zijn afstandsschot kon door Andre Onana spectaculair uit de kruising getikt worden.

Met nog tien minuten voor spelen ontstond zich aan de zijlijn een curieus moment toen Jurgen Ekkelenkamp klaar stond om in te vallen. Terwijl de vierde man geïnstrueerd werd en klaar stond met het bord moest de middenvelder opeens weer op de reservebank gaan zitten. Ekkelenkamp mocht een paar minuten later echter alsnog in de ploeg komen.

In de 87e minuut kwam Ajax toch nogmaals tot scoren. Ziyech was opnieuw de aangever toen hij de bal hard mee gaf aan David Neres. De Braziliaan schoot de bal vervolgens hard in de verre kruising, waardoor Ajax de laatste thuiswedstrijd van het seizoen toch nog met een ruime zege wist af te sluiten.