Ajax bijna zeker van voorronde Champions League na ruime winst tegen VVV

19 april 2018 22:43

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen VVV Venlo ruim weten te winnen. In de Amsterdam ArenA werd het uiteindelijk 4-1 voor Ajax. David Neres maakte voor rust twee doelpunten, na rust scoorden Klaas-Jan Huntelaar en Hakim Ziyech. Joël Veltman viel geblesseerd uit met een op het oog zware knieblessure.

Voor de wedstrijd was het vooral de vraag hoe er zou worden gereageerd op Hakim Ziyech. Het overgrote merendeel van het publiek ging vol achter de middenvelder van Ajax staan. Een klein deel riep echter dat Ziyech moest oprotten, maar dat werd overstemd door fluitconcerten en het toejuichen van de international van Marokko.

Ajax begon direct vol goede moed aan de wedstrijd. Het was veel beter dan VVV en kreeg ook snel al goede kansen. Dat zorgde na zeven minuten spelen ook voor een penalty toen Lasse Schöne onderuit werd getrokken. De Deen ging zelf echter de bal staan, maar hij miste.

Na de strafschop ging het spel hard achteruit. Het tempo ging omlaag, de passing werd slordig en VVV kon eenvoudig overeind blijven. In de 37e minuut ging het mis bij Joël Veltman. Ralf Seuntjes ging met zijn elleboog hard in op de aanvoerder van Ajax, wat door de arbitrage gemist werd. Veltman raakte bij die actie van Seuntjes uit balans en leek een ogenschijnlijk zware knieblessure op te lopen. Hij moest daarom ook noodgedwongen op de brancard van het veld af.

In de 43e minuut werd het voor Ajax nog erger toen de defensie van Ajax niet goed stond opgesteld en dezelfde Seuntjes niet aarzelfde toen hij op zo'n twintig meter van het doel de bal kreeg. Hij schoot hem had achter Andre Onana en zette daarmee VVV op voorsprong.

Het leek voor Ajax de wake-up call te zijn die het nodig had. In de 45e minuut maakte David Neres gelijk toen de bal door Donny van de Beek goed werd breed gelegd en diezelfde Neres zorgde in de blessuretijd van de eerste helft ook nog voor de voorsprong na een mooie steekbal van invaller Rasmus Kristensen.

Direct na rust kreeg VVV een grote kans om weer gelijk te maken, maar Onana redde uitstekend op de inzet van Vito van Crooij. Wat daarop volgde was een stormloop op het doel van VVV. Maximilian Wöber schoot op de lat, terwijl Ajax ook opnieuw een penalty had moeten krijgen na een handsbal.

Klaas-Jan Huntelaar maakte uiteindelijk de 3-1. Neres nam de bal uitstekend aan in het strafschopgebied en zette met zijn pass Huntelaar volkomen vrij voor het doel. Voor The Hunter was het vervolgens geen probleem om de bal in het doel te werken.

Neres kreeg vervolgens nog een goede kans op een hattrick. Na een mooie passeerbeweging schoot hij buiten het strafschopgebied richting de verre hoek, maar zijn inzet kwam op de paal.

Het slotakkoord van de wedstrijd was voor de meest besproken speler bij Ajax: Hakim Ziyech. De middenvelder kreeg tien minuten voor tijd de bal, passeerde oud-Ajacied Damian van Bruggen en schoot vanaf twintig meter via de binnenkant van de paal de bal in het doel. Zijn doelpunt werd met luid gejuich ontvangen in Amsterdam.