AJAX NA THRILLER NAAR EUROPESE FINALE

11 mei 2017 22:59

Ajax heeft historie geschreven door zich opnieuw te plaatsen voor een Europese finale. Na opnieuw een thriller in de return plaatste Ajax zich na een 3-1 nederlaag bij Lyon voor de eindstrijd.

Nadat de thuisclub in de openingsfase sterk aandrong was Ajax in het vervolg van de eerste helft de betere ploeg. Ajax kreeg kansen via Dolberg, Younes en Ziyech alvorens het Dolberg was die de Amsterdammers op een verdiende voorsprong bracht. De Deen wipte de bal uiterst koel over de keeper voor de 0-1. Ajax leek vervolgens ene gewonnen wedstrijd te spelen. In de 44ste minuut sloeg echter het noodlot toe. Lacazette maakte slim gebruik van het verdedigend inkomen van De Ligt en liet zich vallen voor de penalty. Hij benutte hem vervolgens zelf. Een minuut later was het zelfs 2-1 toen Viergever in de fout ging. In plaats van 0-1 ging Ajax daardoor met een 2-1 achterstand de rug in.

De plotselinge ommekeer gaf de Fransen weer geloof. De Fransen ging in de tweede helft meer druk zetten. Het leverde ze een aantal mogelijkheden op, maar Andre Onana stond steeds zijn mannetje. Ajax was dicht bij de gelijkmaker toen invaller Van de Beek met een geplaatst schot de kruising trof. Kort daarna was het aan de andere kant wel raak toen invaller Ghezzal via Viergever voor de 3-1 zorgde. In de laatste tien minuten kreeg de thuisclub kansen op de 4-1 mee en daarmee een verlenging. Onana was echter heel scherp en hield zijn ploeg op de been. Ajax moest het de laatste zes minuten met tien man doen door de tweede gele kaart en dus rood voor Viergever. Met overlevingskracht wist Ajax de wedstrijd goed ten einde te brengen en daarmee historie te schrijven.