Ajax na thriller naar halve finale Europa League

20 april 2017 23:39

Ajax heeft zich na een echte Europese thriller geplaatst voor de halve finale van de Europa League. Na een 2-0 achterstand na 90 minuten moest Ajax met tien man (door rood van Veltman) de verlengingen in. Ajax kwam op 3-0 achter, maar knokte zich met 3-2 alsnog naar de halve finale.

Schalke 04 kende een ander gezicht dan het duel een week geleden. De Duitsers kregen al in de eerste minuten twee kansen. Ze lieten daarmee zien uit een ander vaatje te tappen. Tegelijkertijd kon Ajax het overwicht aan voetbal in de ploeg niet tot uiting brengen in het veld. Naarmate de eerste helft duurde kwam Ajax wel steeds meer aan voetballen toe. Het leverde enkele mogelijkheden op voor Ziyech en Viergever en een vanwege buitenspel afgekeurd doelpunt van Traoré.

Na rust leek Ajax het duel in handen te hebben, maar het was Goretzka die de aansluitingstreffer verzorde. Binnen vier minuten daarna sloegen de Duitsers opnieuw toe via Burgstaller en leek Ajax even te wankelen. In het vervolg waren er mogelijkheden voor beide doelen. Een nieuwe tegenslag kwam tien minuten voor tijd toen Joel Veltman voor het zetten van een blok zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg.

Met tien man moest Ajax verder en nog een half uur aan de bak voor de verlenging. In de eerste helft van die verlenging was het Caligiuri die de 3-0 binnenkopte. De Duitsers hadden het gevoel de beslissende slag geslagen te hebben. Zij hadden echter geen rekening gehouden met de onoverzettelijkheid van Ajax. Met tien man leek Ajax fysiek nog meer te kunnen brengen dan de Duitsers na 105 minuten voetbal. Ajax bleef gaan in de tweede helft van de verlenging. Dat leverde uiteindelijk een treffer op van Nick Viergever, die even daarvoor ook al een kans had op de beslissende. Schalke 04 moest op dat moment alles of niets gaan spelen, maar kon dat moeilijk meer belopen. Op de counter kreeg Ajax vervolgens alle ruimte het uit te spelen en deed dat uiteindelijk via Amin Younes. De Duitser schoof in Gelsenkirchen de 3-2 binnen en maakte daarmee een einde aan de Duitse kansen.