Ajax wint gemakkelijk met 1-4 in Volendam

5 mei 2024
KRAS Stadion
-

Ajax wint gemakkelijk met 1-4 in Volendam; image source: Pro Shots

Anderhalve week na de teleurstellende wedstrijd tegen Excelsior heeft Ajax een makkelijke wedstrijd gehad in Volendam. De Amsterdammers wonnen met 1-4 door doelpunten van Kenneth Taylor (2x), Brian Brobbey en Chuba Akpom. Door de nederlaag is FC Volendam gedegradeerd. Ajax houdt door de overwinning plek 5 in bezit.

In de wedstrijd moesten de Amsterdammers de geschorsten Steven Bergwijn en Benjamin Tahirović missen. Hun plaatsen werden overgenomen door de weer herstelde Jordan Henderson en Chuba Akpom. Steven Berghuis zat voor het eerst weer op de bank.

Na twee minuten een actie van Mika Godts die naar binnen trok en van buiten de 16 schoot, maar Backhaus kon makkelijk redden.

Volendam kreeg na 6 minuten een kans toen Johnson ver door kon lopen, maar net niet Vivaldo wist te bereiken na een voorzet vanaf de achterlijn. Uit het vervolg van de actie werd de bal weer voor de goal gegeven en dook Mirani op vlak voor Rulli. De doelman kwam wat onbesuisd uit en bracht Mirani ten val. Er werd gekeken naar een mogelijke strafschop en die was terecht geweest, mits Mirani geen buitenspel had gestaan op het moment van doorkoppen.

Een voorzet van Henderson werd door Akpom net over gekopt door de Engelsman. Kaplan bediende Brobbey, maar ondanks dat het schot wel hard was kon de doelman van Volendam zonder al te veel problemen redden. Ook een paar minuten later wist de Duitse doelman de Ajax-spits van scoren te houden.

In de 25e minuut werd het 0-1 voor de Amsterdammers via Kenneth Taylor. Rensch dribbelde de 16 in en speelde Akpom in. De aanvaller legde de bal klaar voor Taylor en met zijn linkerbeen passeerde hij Backhaus met een geplaatst schot.

Volendam kreeg snel een mogelijkheid maar Booth kon niet bij de pass van Twigt komen. In de 35e minuut kreeg Vivaldo een kopkans na een voorzet van Booth, maar deze kopbal ging niet op het doel van Rulli.

In de rust geen wissels aan beide kanten.

Johnson kreeg Volendam bijna direct na rust een kans op de gelijkmaker, mede omdat Šutalo niet goed ingreep. De linksbuiten lobde de bal over Rulli, maar de bal ging wel op de paal maar stuiterde niet op de lijn en eindigde in de armen van Rulli. Twigt kreeg een schotkans toen Hato een voorzet van Cox slecht verwerkte, maar de verdediger schoot tegen Vivaldo op.

Taylor schoot over na een aanval via Henderson en Akpom. Mika Godts schoot bij een actie vanaf links ruim naast.

Na 58 minuten breidde Ajax de marge uit en leek het lot van FC Volendam beslecht. Mika Godts kwam tot de achterlijn en gaf de bal voor de goal. Mio Backhaus tikte de bal weg, maar deed dat precies voor de voeten van Chuba Akpom die dankbaar de 0-2 binnen schoot.

Brian Brobbey was de maker van de 0-3 na 70 minuten spelen. Henderson speelde een lange bal op Rensch, die in twee instanties de bal bij Brobbey kreeg. Brobbey kapte Twigt uit en schoot de bal met zijn linkerbeen binnen.

De eerste wissels gelijk na de goal. Steven Berghuis maakte zijn terugkeer en ook Branco van den Boomen kwam in de ploeg. Mika Godts en Sivert Mannsverk gingen naar de kant.

De net ingevallen Berghuis gaf een mooie pass op Brobbey, maar zijn schot werd gered door Backhaus. Achteraf bleek het ook buitenspel te zijn van de aanvaller.

Het werd nog erger voor FC Volendam toen Kenneth Taylor zijn tweede maakte. Henderson gaf de lange bal op Taylor, die onderweg zich ontdeed van Buur en de 0-4 achter Backhaus schoot.

Ondanks dat de degradatie vandaag definitief werd voor Volendam konden ze 10 minuten voor tijd toch nog even juichen. Buur gaf voor en Benamar kopte de 1-4 binnen.

Ajax gebruikte het moment na de goal voor wederom een dubbele wissel. Silvano Vos en Kian Fitz-Jim kwamen in de ploeg voor Henderson en Brobbey. Julian Rijkhoff was de laatste wissel een paar minuten later toen hij in de ploeg kwam voor Chuba Akpom.

Steven Berghuis schoot het begin van de blessuretijd nog op doel, maar Backhaus kon makkelijk redden. Ook in de laatste minuut kreeg Berghuis nog een kans, maar weer redde Backhaus.

Van 't Schip: "Een goede en belangrijke overwinning"

Trainer John van 't Schip vond na de overwinning dat er nog steeds veel beter kan en was realistisch: "Het was een goede en belangrijke overwinning. De eerste helft kon het tempo nog wel wat hoger en waren we slordig in de passing. Vlak na rust kom je goed weg en worden de ruimtes wat groter. Daarna hebben we het goed afgemaakt."

Henderson was weer terug en was vandaag ook belangrijk volgens de trainer: "Vanaf het moment dat hij hier is heeft hij zich bewezen als een belangrijke speler die coacht, bij de les blijft en voorop gaat. Hij is er een tijd uit geweest en hij heeft nu een goede rentree gemaakt."

Mannsverk en Taylor ging met lichte pijntjes naar de kant, waar de trainer achteraf een korte toelichting gaf van hun kwetsuren: "Mannsverk had kramp en Kenneth had na de eerste goal last. Maar hij heeft de hele wedstrijd uit gespeeld."

Henderson: "Het was een goede prestatie vandaag"

Jordan Henderson maakte vandaag zijn rentree en hij was blij met de overwinning: "Het was een goede prestatie vandaag van begin tot het einde. We maakten goede goals, maar helaas niet de nul kunnen houden. In de tweede helft probeerden we hoger druk te zetten en dat leidde tot onze doelpunten."

De Engelsman was er een paar weken uit geweest, maar hij wilde niet te snel een rentree forceren: "Het was fijn om weer terug te zijn. Ik wilde er zeker zijn dat ik in een goede vorm terugkeerde en vandaag heb ik 80 minuten kunnen maken."

Akpom: "Ik probeer me professioneel op te stellen"

Chuba Akpom was de tweede Engelsman in Amsterdamse dienst die voor de camera verscheen. De aanvaller was vandaag belangrijk met de 0-2 en een assist bij de 0-1. De aanvaller was blij dat hij belangrijk kon zijn: "Het was een goede dag en 3 punten voor ons. We waren beslissend in de tweede helft en ons doel was vandaag 3 punten binnen halen en dat is gelukt."

Akpom startte vandaag samen met Brobbey en de spits gaf aan dat hij zijn eigen draai aan de invulling op het veld probeert te geven: "Het is moeilijk, maar ik probeer me professioneel op te stellen. Ik kom van de bank en het is voor mij belangrijk om te spelen. Ik probeer te doen wat ik kan. Ik volg de instructies van de speler en ik geef dan 110 %."

Waar zijn toekomst ligt weet de Engelsman nog niet en een duidelijk voorkeur deelde hij ook niet: "Ik weet niet wat de club wilt. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik kan spelen en plezier heb. Waar maakt mij niet heel veel uit. We hebben nog twee belangrijke wedstrijden te gaan en in de zomer gaan we evalueren. De toekomst kan ik niet voorspellen."

Opstelling FC Volendam

Mio Backhaus, Brian Plat, Damon Mirani ('76 Benaissa Benamar), Josh Flint, George Cox, Calvin Twigt, Milan de Haan , Luke le Roux ('82 Myron Mau-Assam), Vivaldo ('66 Oskar Buur), Chadwick Booth, Darius Johnson ('76 Achraf Douiri)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 0-4 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.50. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.